Källsortering

Vi vill informera alla om att det idag går att källsortera sitt matavfall, glas, tidningar samt pappersförpackningar/wellpapp. Det står/och visas klart och tydligt på varje behållare vad som ska ligga i.

Matavfall
Matavfallet har vi under några år redan hållit på med och för det får föreningen en lägre taxa som motsvarar 1000 kr/lägenhet. Det står på papperspåsarna vad som ska läggas i dessa, enbart matavfall eller biologiskt nedbrytbart material. Plast runt påsarna och ej nedbrytbart material ligger tyvärr ofta i papperspåsarna. Av matavfallet görs biogas som sedan blir till jordförbättringsmedel. Följ de lätta instruktionerna på papperspåsarna, tack!

Glas
Det finns färgat och ofärgat glas. Det är endast glas i förpackningsform som vi slänger i kärlen, alltså inte fönsterglas, dricksglas, ljushållare m.m. då det
består av andra kemiska blandningar. Keramik och porslin slängs aldrig i någon returglasbehållare. Inte heller metallock som suttit på glasburkar ska slängas i kärlen.

Tidningar
I behållarna för tidningar läggs endast tidningar/reklamblad och pocketböcker bland annat. Fönsterkuvert, hygienpapper och kuvert med lim slängs bland brännbart.

Pappersförpackningar/wellpapp
Pappersförpackningar är vad namnet låter. De bör dock inte vara allt för nedkletade med matrester då det kan börja lukta och dra till sig ohyra.
Wellpappskartonger kan ibland medföra frigolit, plastband och annan plast. Detta sorteras fortfarande som brännbart. Glöm inte att platta till era förpackningar, så att det ryms mera.

Stort tack för din hjälp!